Despre performanta energetica

P: Cauti un auditor energetic in  Cluj? Suna la 0722485865 si profita acum de oferta lunii. Cel mai mic pret !

Performanta energetica a cladirii reprezinta  energia efectiv consumată sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ în principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea şi iluminatul.

Performanta energetica a cladirii se determină conform unei metodologii de calcul şi se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza luandu-se în considerare izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii şi instalatiilor, proiectarea şi amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei şi alţi factori, inclusiv climatul interior al cladirii si numarul de ocupanti care influenteaza necesarul de energie;

Sunt multe motive pentru care se doreste imbunatatirea performantei energetice. Reducerea consumului de energie duce in primul rand la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Potrivit unui studiu al Agentiei Internatioanale a Energiei, imbunatatirea performantei energetice  a cladirilor , a proceselor industriale si a transportului ar putea reduce necesarul de energie al lumii cu o treime pana in anul 2050, ceea ce ar contribui substantial la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si a efectului de sera.

De aceea performanta energetica alaturi de sursele de energie regenerabila sunt considerate prioritati pentru o dezvoltare economica de lunga durata. Suportul Uniunii Europene pentru imbunatatirea performantei energetice va fi decisiv pentru competitivitate, securitate si pentru indeplinirea angajamentelor cu privire la diminuarea schimbarilor climatice, luate conform protocolului de la Kyoto. Potentialul de reducere a consumurilor este semnificativ, avand in vedere ca din energia consumata 40% este utilizata pentru a asigura confortul in cladiri. In acest sens UE a introdus o serie de masuri legislative  dintre care cea mai importanta este Directiva 2002/91/EC, publicata in 2002 si care cerea tuturor statelor membre introducerea certificarii energetice pentru cladiri.

In consecinta, in Romania a fost publicata legea  372/ 2005 privind performanta energetica a cladirilor si mai apoi Legea 159/2013, cu  scopul  de a promova cresterea performantei energetice a cladirilor, ținandu-se cont de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica.

In urma acestor legi certificatele energetice au devenit obligatorii din 2013, la incheierea tranzactiilor de vanzare-cumparare respectiv la inchirierea imobilelor precum și la receptia cladirilor noi sau celor supuse renovarilor majore.

In ceea ce priveste energia regenerabila  in tara nostra a  fost implementat si  programul  „Casa Verde ” al carui scop este ” imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *